seo markkinointi tavoittaa paljon ihmisiä lähes ilmaiseksi

SEO markkinointi – Löydä asiakkaat ilmaiseksi

SEO markkinointi on digitaalisen markkinoinnin muoto, joka optimoi verkkosivuja hakukoneille kuten Googlelle, auttaen kohdeyleisöäsi löytämään sinut helpommin.

Haluaisitko kasvattaa verkkosivustosi näkyvyyttä hakukoneissa, mutta et ole varma, mistä aloittaa? Ei hätää, et tarvitse erityisiä teknisiä taitoja saadaksesi verkkosivustosi loistamaan hakutulossivuilla!

On kuitenkin hyvin yllättävää, että monet yritykset yhä epäröivät satsata SEO markkinointiin, vaikka se voi olla yksi tehokkaimmista tavoista houkutella asiakkaita verkkosivustollesi. Tämä saattaa herättää mielenkiintosi – oikein toteutettu SEO-strategia ei ainoastaan paranna näkyvyyttäsi verkossa vaan voi myös johtaa merkittävään kasvuun liiketoiminnassasi.

Todellisuudessa useimmat menestyneet verkkosivustot panostavat SEO markkinointiin ja nauttivat sen tuomista eduista. Oletko valmis oppimaan, miten voit hyödyntää SEO markkinointia omalla verkkosivustollasi?

Mitä on SEO markkinointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) on markkinointistrategia, joka pyrkii parantamaan verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden hakutulossivuilla (SERP). Tavoitteena on varmistaa, että potentiaaliset asiakkaat löytävät sivustosi helposti ja saavat tarvitsemansa tiedon tai palvelut. Tämä saavutetaan monipuolisilla tekniikoilla, kuten avainsanojen optimoinnilla, laadukkaan sisällön luomisella, linkkien rakentamisella, sivuston nopeuden parantamisella ja varmistamalla, että sivusto on käyttäjäystävällinen myös mobiililaitteilla.

SEO markkinointi tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kilpailla verkossa ja houkutella orgaanista liikennettä hakukoneiden kautta. Olipa kyseessä sitten pieni paikallinen yritys tai suuri kansainvälinen brändi, oikein toteutettu SEO-strategia voi merkittävästi parantaa verkkonäkyvyyttä ja tuoda liikennettä sivustolle. Lisäksi SEO markkinointi tarjoaa kestävän ja kustannustehokkaan tavan markkinoida tuotteita ja palveluita verkossa pitkällä aikavälillä.

Miksi SEO markkinointi on tärkeää?

SEO markkinointi on korvaamaton osa digitaalista markkinointia, koska hakukoneet ovat pääasiallinen tapa, jolla käyttäjät löytävät verkkosivustoja. Olipa kyseessä sitten informatiivinen sisältö tai kaupalliset tuotteet, näkyvyys hakukoneissa on ratkaisevan tärkeää menestyvän verkkosivuston ylläpitämisessä.

Esimerkiksi kaupankäynnissä peräti 59% ostajista käyttää Googlea tutkiakseen ostoksiaan, olipa kyseessä sitten kaupassa tehtävä ostos tai verkkokaupassa tehtävä tilaus. Lisäksi noin puolet kuluttajista luottaa Googleen uusien tuotteiden löytämisessä.

Tämä korostaa verkkokaupan SEO:n merkitystä varmistaaksesi, että sivustosi näkyy hakukoneiden hakutuloksissa varhain ja usein kaikissa niihin liittyvissä termeissä. Vaikka verkkosivustosi olisi kuinka upea tahansa, on todennäköistä, että kävijät eivät löydä sitä, jos hakukonetuloksesi ovat heikot. SEO markkinointi tarjoaa siis olennaisen keinon varmistaa, että yrityksesi näkyy potentiaalisille asiakkaille verkossa ja että saat heidät sivustollesi.

SEO vs SEM markkinointi

SEO eli hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization) ja SEM eli hakukonemarkkinointi (Search Engine Marketing) ovat kaksi tärkeää tapaa parantaa verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneissa digitaalisessa markkinoinnissa. Vaikka molemmat pyrkivät samaan päämäärään eli hakutulosten optimointiin, niiden lähestymistavat eroavat toisistaan.

SEO keskittyy orgaanisen näkyvyyden parantamiseen, mikä tarkoittaa sijoittumista hakutuloksissa ilman suoria mainoksia. Tämä saavutetaan optimoimalla verkkosivuston sisältöä, rakennetta ja hankkimalla laadukkaita linkkejä muilta verkkosivustoilta. SEO:n tavoitteena on vastata käyttäjien tarpeisiin tarjoamalla arvokasta sisältöä ja parantamalla sijoitusta hakutuloksissa.

Toisaalta SEM hyödyntää maksullisia mainoksia ja muita mainosstrategioita hakukoneissa. Hakukonemarkkinointi sisältää usein hakukoneiden mainosohjelmien, kuten Google AdWordsin, käyttöä, jossa mainostajat maksavat mainosten näyttämisestä hakutuloksissa tai muissa sivustoissa. SEM mahdollistaa nopean näkyvyyden saavuttamisen hakutuloksissa, mutta vaatii jatkuvia investointeja mainosbudjettiin.

"SEO-markkinointi tarjoaa kestävän ja kustannustehokkaan tavan houkutella orgaanista liikennettä, mikä johtaa parempaan sitoutumiseen ja korkeampaan myyntiin."
Jami Kyöstilä hakukoneoptimoinnin konsultti
-Jami Kyöstilä

SEO markkinoinnin tyypit

SEO markkinointi jaetaan kolmeen luokkaan. Tarkastellaan niitä:

1. Sisäinen SEO

Sisäinen SEO on olennainen osa verkkosivuston optimointia hakukoneita varten. Se keskittyy pääasiassa verkkosivuston sisällön optimointiin, kuten tekstin, kuvien ja videoiden parantamiseen, jotta sekä kävijät että hakukoneet voivat ymmärtää ja navigoida sivustolla tarjottua tietoa. Hakukoneet arvioivat sisäisiä tekijöitä, kuten aiheen relevanssia, metatietoja ja sivuston URL-osoitetta, jotka vaikuttavat sivuston sijoitukseen hakutulossivuilla.

Sisäisen SEO:n avulla voit varmistaa, että sivustosi sisältö vastaa käyttäjien tarpeita ja hakukoneiden kriteereitä, mikä parantaa mahdollisuuksiasi korkeammille sijoituksille hakutuloksissa. Optimoidun sisällön avulla voit houkutella enemmän liikennettä sivustollesi ja parantaa siten näkyvyyttäsi verkossa.

Relevanssi aihe

Korkealle hakutuloksissa sijoittuvat verkkosivut tarjoavat sisältöä, joka vastaa käyttäjien hakukyselyihin tiiviisti ja tarkasti. Tämä tarkoittaa, että on tärkeää ymmärtää, mitä käyttäjät etsivät ja tarjota heille tarvittavat tiedot tai palvelut vastaavasti. Parhaat käytännöt SEO-sisällön tuottamisessa sisältävät alkuperäisen tiedon tarjoamisen, faktojen säännöllisen päivittämisen ja pysymisen oman verkkosivuston asiantuntemusalueen aiheissa.

Kun verkkosivustosi sisältö vastaa käyttäjien tarpeita ja hakukoneiden odotuksia, se nostaa sivusi korkeammille sijoituksille hakutuloksissa. Tämä johtaa parempaan näkyvyyteen verkossa ja houkuttelee enemmän liikennettä sivustollesi. Hyvän ja optimoidun sisällön avulla voit rakentaa luottamusta käyttäjien keskuudessa ja parantaa kävijöiden sitoutumista sivustolle.

Metatiedot

Metatiedot ovat tärkeä osa verkkosivuston SEO markkinoinnissa, vaikka ne eivät näy suoraan sivuston vierailijoille. Ne ovat osa verkkosivun HTML-koodia ja auttavat hakukoneiden robotteja ymmärtämään sivuston sisällön ja indeksoimaan sen oikein. Metatietoihin kuuluvat esimerkiksi sivun otsikko, kuvaus ja muut merkittävät tiedot, jotka auttavat hakukoneita luokittelemaan ja näyttämään sivustosi hakutuloksissa.

Pitämällä metatiedot kattavina ja päivitettynä varmistat, että sivustosi sisältö saa parhaat mahdolliset mahdollisuudet näkyä hakutuloksissa. Tämä auttaa parantamaan sivustosi näkyvyyttä ja houkuttelee enemmän kävijöitä sivustollesi, mikä voi edistää liiketoimintasi kasvua verkossa.

URL-osoite

URL-osoite on osa verkkosivun osoitetta, joka tunnistaa sen sijainnin verkkosivustosi hakemistossa. Tämä osa näkyy tavallisesti kauttaviivan (“/”) jälkeen verkkosivuston URL-osoitteessa. Esimerkiksi tämän sivun URL-osoite on ”seo-markkinointi”.

Hakukoneet ja sivuston vierailijat lukevat URL-osoitteita saadakseen käsityksen sivun sisällöstä. On tärkeää valita URL-osoite, joka heijastaa sisällön luonnetta ja sisältää avainsanoja, jotka liittyvät sivun aiheeseen. Tällä tavoin voit auttaa hakukoneita ymmärtämään paremmin sivusi sisältöä ja parantaa sivun näkyvyyttä hakutuloksissa.

2. Ulkoinen SEO

Ulkoisella SEO:lla pyritään parantamaan verkkosivuston hakukonenäkyvyyttä muiden verkkosivustojen avulla. Tämä tarkoittaa pääasiassa laadukkaiden takaisinlinkkien hankkimista, eli linkkien saamista muilta verkkosivustoilta omaan sivustoon.

Backlinkit ovat merkki siitä, että muut sivustot pitävät sisältöäsi arvokkaana ja luotettavana, mikä voi parantaa omaa sivustoasi hakukoneiden silmissä ja nostaa sen sijoitusta hakutuloksissa. Ulkoisen SEO:n avulla voit laajentaa sivustosi näkyvyyttä ja houkutella enemmän kävijöitä, mikä puolestaan voi edistää liiketoiminnan kasvua verkossa.

Backlinkit

Backlinkit ovat olennainen osa hakukoneoptimointia, ja niiden merkitys perustuu Googlen algoritmiin, erityisesti PageRankingiin, joka arvioi sivustojen relevanssia ja arvoa. PageRank ottaa huomioon erityisesti linkkien välisen liikenteen, joten hankkimalla linkkejä arvostetuista lähteistä voit parantaa sivustosi auktoriteettia ja sen sijoitusta hakutuloksissa.

Korkealaatuiset takaisinlinkit ovat merkki siitä, että sivustosi sisältöä pidetään arvokkaana ja luotettavana, mikä vaikuttaa myönteisesti hakukoneiden näkemykseen sivustostasi. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä enemmän laadukkaita takaisinlinkkejä sinulla on, sitä paremmin sivustosi sijoittuu hakutuloksissa.

Tämä perustuu oletukseen siitä, että laadukkaasta sisällöstä kiinnostutaan ja sitä jaetaan luonnollisesti eri verkkosivustoilla, mikä puolestaan lisää sivustosi näkyvyyttä ja houkuttelee enemmän kävijöitä.

Verkkotunnuksen auktoriteetti

Kun luot sisältöä ja kasvatat liikennettä sivustollasi, samalla vahvistat myös verkkotunnuksesi auktoriteettia.

Verkkotunnuksen auktoriteetti on mittari sivuston luotettavuudesta hakukoneiden näkökulmasta. Vanhemmat sivustot, joilla on korkea verkkotunnuksen auktoriteetti, todennäköisemmin nousevat korkeammalle hakukoneiden hakutuloksissa avainsanoilla, jotka liittyvät niiden toimialaan tai asiantuntemusalueeseen.

3. Tekninen SEO

Tekninen SEO keskittyy sivustosi taustalla tehtäviin muutoksiin, joilla pyritään parantamaan hakukoneiden suorituskykyä. Tämä sisältää toimenpiteitä, joilla varmistetaan sivuston nopeus, optimoidaan se hakukoneiden indeksointia varten sekä tehdään siitä käyttäjäystävällinen eri mobiililaitteille.

Hyvin toteutettu tekninen SEO voi merkittävästi vaikuttaa sivuston hakukonenäkyvyyteen ja käyttökokemukseen. Nopea ja teknisesti optimaalinen sivusto ei vain paranna hakukonenäkyvyyttä, vaan myös varmistaa paremman käyttäjäkokemuksen, mikä puolestaan voi lisätä sivuston kävijämääriä ja parantaa sitoutumista.

Avainsanan tutkimus

Avainsanan tutkimus on ensiarvoisen tärkeää, kun pyrit parantamaan verkkosivustosi näkyvyyttä hakukoneiden hakutuloksissa. Jokainen sivu, joka haluat näkyvän hakutuloksissa, liittyy tiiviisti yhteen tai useampaan avainsanaan, joita käyttäjät syöttävät hakukenttään. Tämä on avain siihen, miten kävijät löytävät ja saapuvat sivustollesi. Jos et kohdista oikeita avainsanoja, potentiaaliset asiakkaat eivät välttämättä löydä tuotteitasi tai palveluitasi verkossa, vaikka ne olisivatkin laadukkaita.

Avainsanatutkimuksen suorittaminen onnistuu parhaiten SEO-työkalujen avulla, kuten Google Keyword Planner, Ahrefs tai Moz. Näiden työkalujen avulla voit selvittää, mitkä avainsanat generoivat eniten liikennettä sivustollesi. Tämän tiedon perusteella voit valita ne avainsanat, jotka ovat tärkeimpiä ja relevantteja omalle verkkosivustollesi.

On tärkeää valita avainsanat, jotka ovat tarpeeksi suosittuja houkutellakseen liikennettä, mutta eivät niin kilpailtuja, että et pystyisi kilpailemaan niiden kanssa. Käyttämällä edellä mainittuja työkaluja voit kaventaa valittavien avainsanojen listaa ja valita ne, jotka sopivat parhaiten sivustosi tarpeisiin.

Kilpailija-analyysi

Kun olet tunnistanut ne avainsanat, joihin haluat keskittyä, seuraava askel on tutustua niihin kilpailijoihin, jotka jo sijoittuvat korkealle hakukoneissa näiden termien perusteella.

Kilpailijoiden SEO-strategioiden ymmärtäminen antaa sinulle mahdollisuuden kehittää omia taktiikoitasi, joiden avulla voit parantaa sijoituksiasi hakutuloksissa ja ohittaa kilpailijasi. Hyvin suunniteltu, merkityksellinen ja laaja-alainen sisältö voi auttaa pieniäkin yrityksiä hyödyntämään SEO:ta ja päihittämään suuremmat kilpailijat asiakkaiden tavoittelussa.

Kilpailija-analyysin hyvä lähtökohta on tunnistaa kilpailijoiden parhaiten menestyvät sivut ja selvittää, mistä niiden orgaaninen liikenne pääosin tulee. Esimerkiksi, jos kilpailija saa huomattavaa liikennettä informatiivisen blogikirjoituksen avulla, voit käyttää sitä inspiraationa kehittäessäsi omaa sisältöäsi. Tämänkaltaisen analyysin suorittamiseksi voit hyödyntää samoja avainsanatutkimustyökaluja kuin edellä mainittiin.

Aktiivinen linkkien rakentaminen

Linkkien rakentaminen voi vaatia aikaa, mutta se on tunnustettu tapa parantaa hakukonenäkyvyyttäsi. Kun laadukkaat sivustot linkittävät verkkosivustoosi, se kertoo hakukoneille, että sisältösi on vierailijoiden ajan arvoista.

Aloittaaksesi linkkien rakentamisen strategian, varmista ensin, että olet luonut läsnäolon sosiaalisen median alustoilla ja paikallisissa yrityshakemistoissa. Nämä vaikutusvaltaiset sivustot voivat auttaa sinua parantamaan hakukonenäkyvyyttäsi.

Seuraavaksi voit tarjota yritystäsi tai tuotteitasi asiaankuuluville verkkosivustoille tai uutislähteille, joita kohdeyleisösi käyttää. Jos sinulla on aiheeseen liittyvää asiantuntemusta, harkitse blogikirjoituksen tarjoamista, joka linkittää takaisin verkkosivustoosi. Jos kaikki muu epäonnistuu, voit myös harkita maksullista näkyvyyttä käynnistämällä PR-kampanjan.

Kuvien optimointi

Vaikka Google ja muut hakukoneet keskittyvät pääasiassa verkkosivustosi kirjoitettuun sisältöön, ne myös analysoivat kuviasi ja muita mediakappaleitasi. Kuvien optimoiminen verkkosivustollasi parantaa sisäistä SEO:ta ja samalla tarjoaa saavutettavuushyötyjä sivustosi vierailijoille.

Aloita kirjoittamalla kuvaavat avainsanat kuvatiedostojen nimiin ja kirjoittamalla kuvan sisältöä kuvaavaa vaihtoehtoista tekstiä (alt-teksti) kaikille sivustosi kuvilla. Tämä tarjoaa hakukoneille lisätyökalun sisällön relevanttiuden ja arvon arvioimiseksi.

Varmista myös, että kuvat ovat optimaalisessa koossa ja tiedostomuodossa. Liian suuret kuvat hidastavat latausaikoja, mikä vaikuttaa sivuston käyttäjäkokemukseen. Liian suuret kuvat voivat myös aiheuttaa hakukoneiden rankaisua hakutuloksissasi.

"Myyntifunneli on kuin automaattinen myyntitiimi, joka työskentelee ympäri vuorokauden, houkutellen, sitouttaen ja muuntaen potentiaalisia asiakkaita."
Jami Kyöstilä hakukoneoptimoinnin konsultti
-Jami Kyöstilä

Yhteenveto

SEO-markkinointi on olennainen osa nykyaikaista digitaalista markkinointia, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti kilpailun kiristyessä verkossa. Käytännössä SEO markkinointi auttaa varmistamaan, että verkkosivustosi näkyy korkealla hakutulossivuilla, mikä puolestaan houkuttelee enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita sivustollesi.

Yksi tehokas tapa havainnollistaa SEO markkinoinnin vaikutusta on esimerkki pienen paikallisen yrityksen menestyksestä. Kuvitellaan pieni paikallinen kahvila, joka haluaa lisätä asiakasvirtaansa ja tunnettuuttaan alueellaan. Käyttämällä oikein kohdistettua SEO markkinointia, kahvila voi optimoida verkkosivunsa niin, että se nousee korkealle hakutulossivuilla, kun potentiaaliset asiakkaat etsivät lähellä olevia kahviloita.

Kun sivusto näkyy korkealla hakutuloksissa, se houkuttelee enemmän liikennettä ja potentiaalisia asiakkaita kahvilaan. Esimerkiksi, kun paikallinen asukas etsii Googlesta lähellä olevaa kahvilaa, ja kahvilan verkkosivu näkyy ensimmäisellä sijalla, on suuri todennäköisyys, että hän valitsee kyseisen kahvilan vieraillakseen.

Tässä esimerkissä näemme, kuinka pieni paikallinen yritys voi hyödyntää SEO markkinointia menestyksekkäästi lisätäkseen näkyvyyttään ja houkutellakseen uusia asiakkaita. Tämä osoittaa, että oikein toteutettu SEO-strategia voi olla ratkaisevan tärkeä yrityksen kasvulle ja menestykselle verkossa.
Mikäli haluat ottaa SEO markkinoinnista kaiken hyödyn irti, niin anna minun auttaa. Katso lisää siitä mitä voin tarjota sinulle SEOtehostamo 2.0 palvelun kautta.

Scroll to Top