Myyntifunneli

Myyntifunneli – Aloittelijan ABC myynnin tehostamiseen

Oletko koskaan miettinyt, miksi jotkut yritykset vaikuttavat vetävän asiakkaita puoleensa kuin magneetti, kun taas toiset kamppailevat tuskaillen? Tai miksi jotkut verkkosivut saavat kävijät muuttumaan innokkaiksi asiakkaiksi, kun taas toisilla sivuilla vierailijat vain vierailijat kuluttavat aikaansa?

Tämä ei ole sattumaa. Se on toimivan myyntifunnelin ansiota, joka ohjaa potentiaaliset asiakkaat ensimmäisestä kohtaamisesta lähtien aina onnelliseen ostopäätökseen saakka. Myyntifunnelin eli myyntitunnelin avulla on mahdollista parantaa myyntituloksia jopa 300%. Ja tässä artikkelissa johdatan sinut syvälle myyntifunnelin saloihin.

Tule mukaan matkalle, jossa selvitämme, miten voit luoda tehokkaan myyntifunnelin, joka kääntää vierailijat asiakkaiksi kuin taikaiskusta. Valmistaudu oppimaan, miten voit rakentaa myyntiputken, joka ei vain houkuttele, vaan myös muuntaa kävijät tyytyväisiksi asiakkaiksi.

Mikä on myyntifunneli?

Myyntifunneli on prosessi, jossa asiakkaat kulkevat vaiheittain tiedonhankinnasta ostopäätökseen, ja se auttaa yrityksiä houkuttelemaan, sitouttamaan ja muuntamaan potentiaaliset asiakkaat maksaviksi asiakkaiksi.

Funneli on kuin matka, joka alkaa laajana suuaukkona ja kapenee vähitellen kohti lopullista ostopäätöstä. Ajattele sitä prosessina, jossa asiakas siirtyy tietoisuudesta kiinnostukseen, harkinnasta päätökseen ja lopulta toimintaan. Tutkitaanpa hieman tarkemmin toimivaa myyntifunnelia.

"Myyntifunneli on kuin automaattinen myyntitiimi, joka työskentelee ympäri vuorokauden, houkutellen, sitouttaen ja muuntaen potentiaalisia asiakkaita."
Jami Kyöstilä hakukoneoptimoinnin konsultti
-Jami Kyöstilä

Alussa, kun asiakas saapuu tietoisuuteen yrityksestäsi tai tuotteestasi, he ovat kuin matkailijoita, jotka vasta hakevat suuntaa. He saattavat löytää yrityksesi verkkosivuilta, somekanavista tai suosittelujen kautta. Tässä vaiheessa tavoitteena on herättää kiinnostus ja saada heidät haluamaan tietää lisää.

Seuraavaksi siirrymme kiinnostuksen vaiheeseen. Asiakas on jo havainnut yrityksesi ja tuotteesi, ja he alkavat tutkia niitä tarkemmin. He saattavat lukea blogipostauksiasi, katsoa videoita tai ladata ilmaisen oppaan. Tämä vaihe on mahdollisuus syventää heidän kiinnostustaan ja rakentaa luottamusta sinuun ja tarjoamaasi ratkaisuun.

Kun kiinnostus on herätetty, siirrymme harkinnan vaiheeseen. Tässä vaiheessa asiakas punnitsee vaihtoehtojaan ja arvioi, onko tarjouksesi juuri heille sopiva. He saattavat vertailla eri vaihtoehtoja, lukea arvosteluja ja pyytää tarjouksia. Tavoitteena on vakuuttaa heidät siitä, että juuri sinun tuotteesi tai palvelusi ratkaisee heidän tarpeensa parhaiten.

Viimeinen vaihe on päätös ja toiminta. Asiakas on tehnyt päätöksensä, ja nyt he vain odottavat oikeaa hetkeä tehdäkseen ostopäätöksen. Tässä vaiheessa tarjouksesi ja markkinointisi vaikuttavat ratkaisevasti siihen, valitseeko asiakas juuri sinun yrityksesi. Kun he ovat valmiita, he suorittavat toiminnon, kuten tilauksen tai yhteydenoton.

Ymmärtämällä ja hallitsemalla näitä eri vaiheita voit optimoida myyntiprosessiasi ja lisätä konversiota jokaisessa vaiheessa. Myyntifunneli auttaa sinua myös tunnistamaan pullonkauloja ja parantamaan asiakaskokemusta matkan varrella.

Myyntifunnelin vaiheet

Myyntifunneli on kuin polku, joka ohjaa asiakkaita kohti ostamista. Ymmärtääksemme paremmin tätä polkua ja sen vaiheita, voimme hyödyntää RACE-mallia, joka jakaa myyntifunnelin neljään päävaiheeseen: Reach (Tavoittaminen), Act (Toiminta), Convert (Muuntaminen) ja Engage (Sitouttaminen). Näiden vaiheiden avulla voimme hienosäätää strategioitamme vastaamaan asiakkaiden tarpeita ja odotuksia koko ostoprosessin ajan. Jatketaanpa syvemmälle kunkin vaiheen merkitykseen ja siihen, miten voimme optimoida jokaisen vaiheen tehokkuuden.

1. Reach (Tavoittaminen)

Ensimmäinen vaihe myyntifunnelissa on ”Tavoittaminen”, missä keskitytään potentiaalisten asiakkaiden tietoisuuden luomiseen yrityksestä tai tuotteesta. Tässä vaiheessa pyritään herättämään kiinnostusta ja houkuttelemaan potentiaalisia asiakkaita tutustumaan lisää tarjoamaasi.

Reach (Tavoittaminen):

 • Tavoita oikeat ihmiset: Käytä kohdennettuja markkinointikanavia ja segmentointia tavoittaaksesi potentiaaliset asiakkaat tehokkaasti.
 • Luo vaikuttavaa sisältöä: Tuota sisältöä, joka vastaa kohdeyleisösi tarpeisiin ja kiinnostuksen kohteisiin, olipa se sitten blogikirjoituksia, videoita, infografiikoita tai somepäivityksiä.
 • Hyödynnä sosiaalista mediaa: Aktivoi sosiaalisen median kanaviasi ja osallistu keskusteluihin, jotta voit laajentaa näkyvyyttäsi ja rakentaa yhteisöä.

Tavoittamalla potentiaaliset asiakkaat tehokkaasti ja tarjoamalla heille arvokasta sisältöä voit luoda vahvan perustan myyntifunnelin seuraaville vaiheille.

Hakukoneoptimoinnin ja hakukoneoptimoidun sisällöntuotannon avulla varmistetaan, että potentiaaliset asiakkaat tavoitetaan ensimmäisen kerran verkossa ja saavutetaan orgaanista näkyvyyttä. Tämä tapahtuu parantamalla hakukonenäkyvyyttä strategisella avainsanojen käytöllä ja sivuston teknisellä optimoinnilla, samalla tarjoten laadukasta sisältöä, joka vastaa käyttäjien tarpeisiin. Orgaaninen näkyvyys luo pysyvyyttä ja luottamusta asiakkaiden keskuudessa, mikä on keskeistä menestyksekkään myyntifunnelin rakentamisessa.

2. Act (toiminta)

Toinen vaihe myyntifunnelissa on ”toiminta”, missä keskitytään herättämään potentiaalisten asiakkaiden kiinnostus ja sitouttaminen tarjoamaasi tuotteeseen tai palveluun. Tämä vaihe on ratkaisevan tärkeä, sillä se muuttaa tietoisuuden toiminnaksi ja etenemiseksi kohti ostopäätöstä.

Act (toiminta):

 • Sitouta potentiaaliset asiakkaat: Luo houkuttelevia tarjouksia ja kampanjoita, jotka innostavat potentiaalisia asiakkaita ryhtymään toimiin, kuten rekisteröitymään sähköpostilistalle tai lataamaan ilmaista sisältöä.
 • Ohjaa asiakkaat eteenpäin: Käytä tehokkaita kutsuja toimintaan ja selkeitä CTA-painikkeita ohjaamaan asiakkaat etenemään kohti myyntiprosessin seuraavia vaiheita.
 • Tarjoa lisäarvoa: Jatka arvokkaan sisällön tarjoamista asiakkaille, jotta heidän kiinnostuksensa säilyy ja he pysyvät mukana myyntiprosessissa.

Aktivointivaiheessa keskitytään siis muuntamaan potentiaalinen kiinnostus konkreettisiksi toimiksi ja ohjaamaan asiakkaita etenemään funnelin läpi kohti lopullista ostopäätöstä.

Toisessa myyntitunnelin vaiheessa keskitytään voimakkaasti arvon tuottamiseen ja kiinnostuksen herättämiseen potentiaalisissa asiakkaissa. Tämä vaihe on ratkaisevan tärkeä, sillä se muuttaa passiivisen kiinnostuksen aktiiviseksi sitoutumiseksi ja etenemiseksi kohti ostoa. Tarjoamalla ilmaisia tuotteita tai houkuttelevia tarjouksia voit herättää asiakkaiden huomion ja saada heidät sitoutumaan edelleen myyntiprosessiin. Tämä voi tapahtua esimerkiksi tarjoamalla ilmaista oppimateriaalia, kuten e-kirjoja tai webinaareja, jotka tarjoavat arvoa ja hyötyä asiakkaalle. Myös vastustamaton tarjous tai lisäpalvelu voivat toimia Act vaiheen laukaisijana.

3. Convert (Muuntaa)

Kolmas vaihe funnelissa on ”Muuntaa”, jossa keskitytään potentiaalisten asiakkaiden muuttamiseen aktiivisiksi liideiksi tai asiakkaiksi. Tässä vaiheessa tavoitteena on saada asiakkaat suorittamaan haluttuja toimia, kuten tekemään ostoksen, jättämään yhteydenottopyynnön tai muun halutun tapahtuman eli konversion.

Convert (Muuntaa):

 • Tarjoa vastustamattomia tarjouksia: Luo houkuttelevia tarjouksia ja kampanjoita, jotka kannustavat potentiaalisia asiakkaita ryhtymään toimiin, kuten tilaamaan palvelusi tai ostamaan tuotteesi.
 • Optimoi konversiopisteet: Tarkkaile ja analysoi säännöllisesti konversiopisteitäsi, kuten verkkosivujesi latausnopeutta ja ostoskorin hylkäämisiä, ja tee tarvittavia muutoksia optimoidaksesi konversioprosenttiasi.
 • Käytä henkilökohtaista viestintää: Personoi viestintääsi ja tarjouksiasi vastaamaan kohdeyleisösi tarpeita ja kiinnostuksen kohteita, mikä lisää todennäköisyyttä saada heidät muuttumaan liideiksi tai asiakkaiksi.

Muuttamalla potentiaaliset asiakkaat aktiivisiksi liideiksi tai asiakkaiksi voit edistää myyntiprosessiasi ja siirtää heitä lähemmäs lopullista ostopäätöstä.

Kolmannessa vaiheessa konversio-optimointi nousee erityisesti keskeiseen rooliin. Tämä tarkoittaa verkkosivustojen, lomakkeiden ja muiden konversiopisteiden jatkuvaa parantamista ja optimointia, jotta kävijät muuttuvat mahdollisimman tehokkaasti liideiksi tai asiakkaiksi. Pienilläkin muutoksilla, kuten CTA-painikkeiden sijoittelulla tai kuvien valinnalla, voi olla suuri vaikutus konversioprosenttiin. Jatkuva testaaminen ja seuranta ovat avainasemassa, kun pyritään maksimoimaan konversiot ja saavuttamaan parhaat mahdolliset tulokset tässä vaiheessa myyntifunnelia.

4. Engage (Osallistaa)

Neljäs vaihe myyntifunnelissa on ”Osallistaa”, jossa keskitytään asiakkaiden osallistamiseen ja sitouttamiseen pitkäaikaiseen suhteeseen brändisi kanssa. Tässä vaiheessa pyritään ylläpitämään ja vahvistamaan asiakassuhteita sekä innostamaan asiakkaita jatkamaan ostoja ja suosittelemaan brändiä eteenpäin.

Engage (Osallistaa):

 • Sisältömarkkinointi ja vuorovaikutus: Jatka arvokkaan sisällön tarjoamista asiakkaillesi esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnin, blogikirjoitusten ja sosiaalisen median kautta. Luo vuorovaikutteisia kokemuksia ja keskusteluja, jotka pitävät asiakkaasi mukana ja kiinnostuneina.
 • Asiakaspalvelun ja -tuen tarjoaminen: Ole helposti tavoitettavissa ja tarjoa laadukasta asiakaspalvelua vastatakseen asiakkaiden kysymyksiin ja ratkaistaksesi mahdolliset ongelmat nopeasti ja tehokkaasti.
 • Lojaaliusohjelmat ja erikoistarjoukset: Kannusta asiakkaitasi jatkamaan ostoja tarjoamalla heille eksklusiivisia tarjouksia, alennuksia tai palkintoja osallistumisesta lojaaliusohjelmaan. Näin voit vahvistaa asiakassuhteita ja lisätä asiakasuskollisuutta.

Osallistava lähestymistapa auttaa sinua luomaan vahvoja ja kestäviä suhteita asiakkaisiisi, mikä puolestaan ​​lisää asiakastyytyväisyyttä ja kasvattaa brändin sitoutuneisuutta.

Nykyisten asiakkaiden huomioiminen on yhtä tärkeää kuin uusien asiakkaiden hankkiminen. Sisällöntuotannon avulla voit pitää yllä ja vahvistaa suhdettasi nykyisiin asiakkaisiin tarjoamalla heille jatkuvasti arvokasta ja relevanttia sisältöä.

Muista, että nykyisille asiakkaille myyminen on yleensä helpompaa ja kannattavampaa kuin uusien asiakkaiden hankkiminen. Siksi on tärkeää pitää yllä säännöllistä viestintää ja tarjota heille lisäarvoa esimerkiksi henkilökohtaisten suositusten, erikoistarjousten tai kohdennetun sisällön muodossa. Näin voit kasvattaa asiakasuskollisuutta ja saada nykyiset asiakkaasi palaamaan ostamaan uudelleen sekä suosittelemaan brändiä eteenpäin.

"Hyvin suunniteltu myyntifunneli voi moninkertaistaa yrityksesi myynti- ja markkinointitehokkuuden, vähentäen samalla kustannuksia ja lisäten asiakastyytyväisyyttä."
Jami Kyöstilä hakukoneoptimoinnin konsultti
-Jami Kyöstilä

Miksi myyntifunneli on tärkeä osa liiketoimintaa ja erinomaisia asiakassuhteita?

Toimivan myyntifunnelin avulla tavoitetaan huomattavasti enemmän oikeanlaisia asiakkaita eli juuri sinun yrityksen kohderyhmää. Tämä johtuu siitä, että myyntifunnelin kautta pystytään kohdentamaan viestejä ja tarjouksia entistä tarkemmin ja personoidummin, mikä lisää potentiaalisten asiakkaiden sitoutumista ja kiinnostusta.

Lisäksi, kun asiakkaat kulkevat läpi myyntifunnelin vaiheita, heillä on mahdollisuus tutustua yritykseesi ja sen tarjoamiin ratkaisuihin perusteellisemmin. Tämä luo vahvemman siteen ja luottamuksen ennen ostopäätöstä, mikä puolestaan lisää asiakastyytyväisyyttä ja vähentää ostajan katkeruutta.

funnelin avulla asiakas johdatetaan ensin tutustumaan yritykseen ja sen tarjoamiin tuotteisiin tai palveluihin. Tämän aloituskontaktin kautta asiakkaan on helpompi siirtyä kohti myyntitapahtumaa, sillä hänelle on jo annettu arvoa ja hän on saanut tietoa, joka auttaa häntä tekemään informoidun päätöksen.

Tällaisen myyntitunnelin avulla ei vain tyrkytetä tuotteita tai palveluita, vaan rakennetaan vuorovaikutteinen suhde asiakkaan ja yrityksen välille, mikä tekee ostoprosessista luontevamman ja miellyttävämmän molemmille osapuolille.

Myyntifunnelin avulla useat palvelua tarjoavat yritykset ovat pystyneet parantamaan palvelumyyntiään jopa 5-6 kertaiseksi. Uskon kuitenkin, että hyvän myyntitunnelin avulla myyntiä on mahdollista parantaa noin 300% mikäli myyntitunnelia ei ole aiemmin tehty. Myyntitunnelin luominen vaatii kuitenkin aina aikaa ja testaamista.

4 ideaa tehokkaan myyntifunnelin toteuttamiseen

Tehokkaan myyntitunnelin luomisessa on neljä keskeistä tekijää, jotka muodostavat vankan perustan menestykselle.

Ensinnäkin, ”Lyömätön Idea” toimii tunnelin ytimessä. Tämä idea on kuin magneetti, joka vetää ihanneasiakkaasi huomion puoleensa. Ollaksesi kilpailukykyinen ja erottuaksesi massasta, sinun on tarjottava jotain ainutlaatuista ja merkityksellistä. Tämä idea ohjaa kaikkia myyntitunnelin vaiheita, aina markkinoinnista myyntiin, ja pitää sisällään uniikin ja selkeän teeman.

Toiseksi, ”Houkutteleva Avaus” on ratkaiseva hetki, joka määrittelee, jääkö ihanneasiakkaasi kiinnostumaan tarjouksestasi. Avaus kiteyttää tunnelin ytimen ja houkuttelee ihanneasiakkaasi syventymään tarjoamaasi. Tämän vaiheen on oltava vakuuttava ja houkutteleva, herättäen kiinnostuksen jatkamaan matkaa kohti ostopäätöstä.

Kolmanneksi, ”Arvoa tuottava Markkinointi” eli inbound-markkinointi keskittyy arvon tarjoamiseen asiakkaalle ennen pyyntöä vastineeksi. Tämä lähestymistapa rakentaa luottamusta ja sitoutumista asiakkaan kanssa, mikä helpottaa myyntiä ja parantaa asiakaskokemusta. Tarjoamalla hyödyllistä tietoa ja ratkaisuja asiakkaan ongelmiin, voit vahvistaa suhdetta ja ohjata heitä kohti ostopäätöstä.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, ”Ohittamaton Tarjous” on se viimeinen sysäys, joka saa ihanneasiakkaasi tarttumaan tarjoukseesi. Tarjouksen tulee olla vastustamaton ja tarjota ainutlaatuinen arvo asiakkaalle. Se ei ole vain tuote tai palvelu, vaan kokonaisuus, joka ratkaisee asiakkaan tarpeet ja tarjoaa heille merkityksellisen ja houkuttelevan vaihtoehdon.

Yhdistämällä nämä neljä tekijää tehokkaasti voit rakentaa myyntitunnelin, joka houkuttelee, sitouttaa ja muuntaa asiakkaita jatkuvasti.

Yhteenveto: Matka jatkuu

Myyntifunneli ei ole vain suora linja, vaan se on jatkuva prosessi. Se voi olla kierre, joka pitää asiakkaasi sitoutuneina ja tyytyväisinä. Pidä huoli siitä, että tarjoat jatkuvasti arvoa ja ylläpidät suhteita asiakkaisiisi. Muista, että myyntitunneli voi olla avain menestykseesi verkossa, mutta se vaatii jatkuvaa työtä ja sitoutumista.

Tämä oli vasta alkusoitto matkalle kohti menestystä. Myyntifunneli on voimakas työkalu liiketoimintasi kasvattamiseen ja asiakassuhteiden syventämiseen. Se on kuin kartta, joka ohjaa sinut kohti menestystä. Jatka oppimista, kokeilemista ja kehittymistä – se on avain menestykseen verkossa ja sen ulkopuolella!

Jos haluat oppia lisää siitä, miten voit hyödyntää funnelia liiketoimintasi kasvattamiseen, älä epäröi ottaa yhteyttä minuun. Olen täällä auttaakseni sinua matkallasi kohti menestystä! Voit myös tutkia lisää markkinoinnin myyntifunnelista Ahrefs blogista, jossa kerrotaan tästä aiheesta lisää.

Tee päätös tänään ja ota ensimmäinen askel kohti menestyksen huippua. Mikäli haluat apua myyntifunnelien luomiseen ja yrityksen kokonaisvaltaisen näkyvyyden parantamiseen, niin suosittelen kurkkaamaan vielä lisää SEOtehsotamo 2.0 tarjoamasta mahdollisuudesta!

Scroll to Top