Mikä on domain eli verkkotunnus?

Mikä on domain eli verkkotunnus?

Kuvittele seuraava tilanne: olet kävelyllä kaupungin vilkkailla kaduilla, kun yhtäkkiä huomaat edessäsi kutsuvan kahvilan. Sen nimi on yksinkertainen, mutta lumoava – se kutsuu sinut sisään houkuttelevalla lupauksella täydellisestä kahvihetkestä. Tämä nimi, tämä ensivaikutelma, on kuin domain internetissä.

Domain on portti, jonka kautta ihmiset löytävät tiensä verkkosivustollesi. Se ei ole vain tekninen yksityiskohta, vaan se on myös brändisi ensimmäinen kosketuskohta potentiaalisiin asiakkaisiin. Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle domainin maailmaan ja paljastamme, miten voit hyödyntää sitä menestyksen rakentamisessa verkossa. Oletko valmis löytämään domainisi salaisuuden?

Mikä on domain?

Domain, eli verkkotunnus, toimii virtuaalisena osoitteena internetissä. Se on se osa verkkosivuston URL-osoitteesta, joka erottaa sen muista sivustoista. Esimerkiksi ”www.digitehostamo.fi” on verkkotunnus, joka ohjaa käyttäjän tiettyyn verkkosivustoon.

Valitessasi domainia, sinun tulisi harkita huolellisesti sen merkitystä brändillesi ja hakukoneoptimoinnillesi. Hyvin valittu domain voi parantaa sivuston löydettävyyttä hakukoneissa ja vahvistaa yrityksesi brändi-identiteettiä. Lisäksi lyhyet ja helposti muistettavat domainit voivat houkutella enemmän kävijöitä ja parantaa verkkoliiketoiminnan tuloksia.

Kuinka domain toimii?

Domain eli verkkotunnus on kuin sivuston nimi internetissä, joka vastaa sille annettua ainutlaatuista numeromuotoista osoitetta, IP-osoitetta. Ilman verkkotunnuksia meidän olisi vaikeaa muistaa ja käyttää sivustoja, koska joutuisimme kirjoittamaan pitkiä numerosarjoja sijaan. Verkkotunnuksen taustalla on myös verkkohostauspalvelin, joka säilöö sivuston tiedot.

Voit ajatella verkkotunnusta kuten osoitetta hostauspalvelimelle, joka kääntää sen ymmärrettäväksi IP-osoitteeksi. Kun kirjoitat verkkotunnuksen selaimen osoitepalkkiin, selain etsii vastaavaa sivustoa Domain Name System (DNS) -järjestelmästä, jotta se voi ohjata sinut oikeaan paikkaan internetissä.

Mikä on domainin ja webhotellin ero?

On tärkeää ymmärtää domainin ja webhotellin väliset erot, sillä ne ovat keskeisiä osia verkkosivuston toiminnassa. Verkkotunnus on sivuston nimi internetissä, esimerkiksi ”www.digitehostamo.fi”. Se toimii ikään kuin osoitteena, jonka avulla käyttäjät löytävät sivuston verkosta. Toisaalta webhotelli on palvelu, joka tarjoaa tilaa ja resursseja sivuston tiedostojen tallentamiseen ja näyttämiseen verkossa. Se on kuin vuokraamasi varastotila, jossa säilytät sivuston sisältöä, kuten tekstiä, kuvia ja videoita.

Joten lyhyesti sanottuna, domain on sivuston nimi ja osoite internetissä, kun taas webhotelli tarjoaa tilaa ja palveluita sivuston tiedostojen tallentamiseen ja käyttämiseen verkossa. Yksinkertaisesti ilmaistuna, domain on osoite, kun taas webhotelli on paikka, jossa sivuston sisältö säilytetään ja esitetään verkossa.

Kuinka löytää vapaa domain ja missä niitä tarjotaan

Vapaan verkkotunnuksen löytäminen voi olla helppoa, kun tiedät, mistä etsiä. Ensinnäkin, voit tutkia erilaisia verkkotunnusrekisteröijä yrityksiä, kuten Xetnet, Zoner tai Hostingpalvelu. Nämä yritykset tarjoavat laajan valikoiman erilaisia verkkotunnuksia eri hintoihin, ja voit tarkistaa niiden saatavuuden suoraan niiden verkkosivuilta.

Toiseksi monet webhosting-palvelut tarjoavat myös verkkotunnuksia osana heidän palvelupakettejaan. Tämä voi olla kätevä vaihtoehto, jos suunnittelet myös ostavasi webhotellipalvelua samalta tarjoajalta.

Lisäksi voit harkita myös käyttäjäystävällisiä verkkotunnuksen hakutyökaluja, kuten Traficomin domainpalvelu Domain.fi domain-hakukonetta. Tämän työkalun avulla voit etsiä ja vertailla erilaisia verkkotunnuksia yhdellä kertaa, mikä tekee prosessista nopeampaa ja helpompaa. Samalla näet onko domain vapaana vai ei.

Kaiken kaikkiaan on monia tapoja löytää vapaan verkkotunnuksen, ja valitsemalla oikean lähteen voit löytää juuri sinulle sopivan domainin helposti ja vaivattomasti.

Mikä on hyvä domain?

  • Selkeä ja muistettava

Hyvä domain on selkeä ja helppo muistaa. Se ei saa olla liian monimutkainen tai vaikeasti kirjoitettava. Ihanteellisesti se sisältää lyhyen ja ytimekkään nimen, joka kuvaa sivuston sisältöä tai brändiä. Yleensä suositellaan, että domainin pituus olisi maksimissaan 12 merkkiä.

  • Brändin mukainen

Hyvä domain heijastaa brändiäsi ja yrityksesi identiteettiä. Se voi sisältää yrityksen nimen tai sen osan, mikä tekee siitä helposti tunnistettavan ja liitettävän yritykseesi.

  • Vältä numeroiden ja väliviivojen käyttöä

Numeroiden ja väliviivojen käyttö verkkotunnuksessa voi tehdä siitä vaikeammin muistettavan ja kirjoitettavan. Ne lisäävät monimutkaisuutta ja hämmennystä, mikä voi heikentää sivustosi muistettavuutta ja houkuttelevuutta. Lisäksi numeroiden ja väliviivojen käyttö voi vaikuttaa negatiivisesti sivuston hakukoneoptimointiin, joka heikentää sivuston löydettävyyttä.

  • Paikallinen

Jos toimintasi keskittyy pääasiassa Suomeen ja asiakkaasi ovat lähtökohtaisesti suomalaisia, .fi-pääte on usein paras valinta. Tämä paikallinen pääte viestii luotettavuutta ja sitoutumista suomalaiseen markkinaan, mikä voi lisätä asiakkaiden luottamusta brändiisi.

  • Kansainvälinen näkyvyys

Jos taas pyrit tavoittamaan kansainvälisiä asiakkaita tai toimimaan laajemmin kansainvälisillä markkinoilla, .com-pääte voi olla parempi vaihtoehto. .com-pääte on yleisin ja tunnetuin kansainvälinen verkkotunnus, ja se voi auttaa lisäämään sivustosi näkyvyyttä ja houkuttelevuutta ulkomaisille kävijöille.

"Hyvä domain voi olla kilpailuetu, joka auttaa sinua erottumaan markkinoilla ja vakuuttamaan potentiaaliset asiakkaat."
Jami Kyöstilä hakukoneoptimoinnin konsultti
-Jami Kyöstilä

Domainin ostaminen ja hinta: Mitä sinun tulee tietää

Kun harkitset oman verkkotunnuksen ostamista, on tärkeää ymmärtää prosessi ja siihen liittyvät kustannukset. Verkkotunnuksen hankkiminen tapahtuu yleensä verkkotunnusrekisteröijän kautta, kuten Xetnet ja Zoner. Voit aloittaa etsimällä haluamaasi domainia näiden palveluntarjoajien verkkosivustoilta, jossa voit tarkistaa sen saatavuuden ja hinnan.

Domainin hinta voi vaihdella merkittävästi riippuen valitsemastasi verkkotunnuksesta ja rekisteröijästä. Yleensä yleiset ja suositut verkkotunnukset, kuten .com, .net ja .org, ovat hieman kalliimpia kuin aluekohtaiset päätepäätteet, kuten .fi tai .se.

Kun olet valinnut haluamasi verkkotunnuksen ja varmistanut sen saatavuuden, voit siirtyä ostamaan sen. Useimmat verkkotunnusrekisteröijät tarjoavat useita eri hinnoittelusuunnitelmia ja lisäpalveluita, kuten verkkosivuston hostingia ja sähköpostipalveluita. Muista tarkistaa kaikki palveluun liittyvät maksut ja ehdot ennen ostamista.

Kaiken kaikkiaan verkkotunnuksen ostaminen voi olla suhteellisen edullista, mutta hinta voi vaihdella paljon valitusta domainista ja rekisteröijästä riippuen. On tärkeää vertailla eri vaihtoehtoja ja tehdä perusteellinen selvitys ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Domainin hinta on keskimäärin 10 – 20 euroa vuodessa

Kun olet hankkinut oman verkkotunnuksesi, seuraava askel on valita hostauspalvelu eli webhotelli. Hyvin usein Domainia tarjoava palvelu tarjoaa myös hostauspalvelua. Hosting maksaa sivuston tallennustilan mukaan noin 50 eurosta vuodessa ylöspäin. Webhotelleja löytyy monia eri vaihtoehtoja Suomessa, ja suosituimpia palveluntarjoajia ovat muun muassa Zoner, Hostaan, Domainhotelli ja Hostingpalvelu.

Kun olet valinnut sopivan hostauspalvelun ja rekisteröinyt verkkotunnuksesi, voit ryhtyä rakentamaan omia verkkosivujasi. Jos et halua tai sinulla ei ole aikaa hoitaa sivuston rakentamista itse, voimme auttaa sinua luomaan yksilölliset, tehokkaat ja ennen kaikkea myyvät verkkosivut. Laadukas verkkosivusto on nimittäin paras myyjäsi, joka tekee työtä puolestasi kellon ympäri.

Muistathan HTTPS salauksen

Kun rekisteröit ja asennat oman verkkotunnuksesi, on tärkeää muistaa myös HTTPS-salaus. HTTPS-salaus on turvallisuusprotokolla, joka salaa tietoliikenteen sivuston ja käyttäjän välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki tiedot, jotka siirtyvät sivuston ja käyttäjän välillä, ovat salattuja eivätkä siten ole näkyvissä ulkopuolisille.

HTTPS-salaus on erityisen tärkeä, jos sivustolla käsitellään henkilökohtaisia tai arkaluonteisia tietoja, kuten maksutietoja tai käyttäjän kirjautumistietoja. Se auttaa suojaamaan käyttäjien yksityisyyttä ja estää mahdollisia tietomurtoja tai haitallista toimintaa.

Lisäksi HTTPS-salaus voi parantaa sivustosi luotettavuutta ja hakukonenäkyvyyttä. Monet selaimet, kuten Google Chrome, näyttävät nykyään varoituksen sivustoista, jotka eivät käytä HTTPS-salausta, mikä voi vaikuttaa käyttäjien luottamukseen ja vähentää sivuston kävijämääriä. Lisäksi Google on ilmoittanut käyttävänsä HTTPS-salausta yhtenä tekijänä sivuston sijoituksen määrittelyssä hakutuloksissaan.

Kokonaisuudessaan HTTPS-salaus on siis välttämätön osa sivuston turvallisuutta ja luotettavuutta, ja sen huomioiminen jo domainin hankinta- ja rekisteröintivaiheessa on äärimmäisen tärkeää.

Yhteenveto

Verkkotunnus, tuo digitaalinen porttisi internetin maailmaan, ei ole vain osoite sivustollesi, vaan se on myös tärkeä osa brändisi rakentamista ja verkossa menestymistä. Hyvin valittu ja huolella hoidettu verkkotunnus voi parantaa sivustosi löydettävyyttä hakukoneissa, vahvistaa brändi-identiteettiäsi ja houkutella enemmän kävijöitä.

Kun hankit oman verkkotunnuksesi, harkitse huolellisesti sen merkitystä brändillesi ja valitse sellainen, joka on selkeä, helposti muistettava ja brändisi mukainen. Muista myös ottaa huomioon HTTPS-salaus, joka on tärkeä osa sivustosi turvallisuutta ja luotettavuutta.

Lisäksi, kun valitset hostauspalvelua ja suunnittelet sivustosi rakentamista, panosta laatuun ja ammattitaitoon. Laadukas verkkosivusto on paras myyjäsi, joka tekee työtä puolestasi kellon ympäri.

Kaiken kaikkiaan, verkkotunnus on avain menestykseen verkossa. Huolellisella suunnittelulla ja oikeilla valinnoilla voit rakentaa vahvan ja vaikuttavan läsnäolon internetissä, joka tuo liikennettä ja kasvua liiketoimintaasi.

Scroll to Top