Digitaalinen asiakaskokemus on tärkeä osa asiakaspolkua

Digitaalinen asiakaskokemus – Digikokemuksen ABC

Digitaalinen asiakaskokemus on tänä päivänä keskeinen osa menestyvää liiketoimintaa. Se ei ole vain teknologinen muutos, vaan se edustaa laajempaa muutosta siinä, miten yritykset kohtaavat ja palvelevat asiakkaitaan verkossa.

Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten digitaalinen asiakaskokemus voi muuttaa tapaa, jolla yritykset rakentavat suhteita asiakkaisiinsa ja menestyvät nykyaikaisessa markkinointiympäristössä. Valmistaudu tutkimaan digitaalisen asiakaskokemuksen maailmaa ja oppimaan, miten voit hyödyntää sitä liiketoimintasi menestyksen edistämiseksi!

Mitä on digitaalinen asiakaskokemus

Digitaalinen asiakaskokemus kattaa laajan kirjon interaktioita ja kokemuksia, joita asiakas kohtaa ollessaan vuorovaikutuksessa yrityksen digitaalisten kanavien kanssa. Olennaisesti se on asiakkaan kokemus kaikesta digitaalisesta kanssakäymisestä brändin kanssa.

Tärkein osa digitaalista asiakaskokemusta on käyttökokemus, eli se, miten helppoa ja miellyttävää asiakkaan on navigoida ja käyttää digitaalisia kanavia. Hyvä käyttökokemus tarkoittaa sitä, että verkkosivusto tai sovellus on intuitiivinen, selkeä ja responsiivinen eri laitteilla. Asiakkaan tulisi pystyä löytämään tarvitsemansa tiedot nopeasti ja vaivattomasti ilman turhautumista.

Digitaalisen asiakaskokemuksen tulee olla myös selkeää ja informatiivista. Tämä sisältää niin tuotetiedot, hinnat kuin toimitusehdotkin. Asiakkaan tulisi saada kaikki tarvitsemansa tiedot helposti ja luotettavasti. Lisäksi hyvä viestintä tarkoittaa myös sitä, että asiakas saa tarvittaessa nopeasti yhteyden yritykseen esimerkiksi chatin, sähköpostin tai puhelimen välityksellä.

Kokonaisuudessaan digitaalinen asiakaskokemus muodostuu monista pienistä yksityiskohdista, jotka yhdessä luovat asiakkaalle positiivisen tai negatiivisen kokemuksen. Hyvä digitaalinen asiakaskokemus lisää selkeästi asiakasuskollisuutta, suosittelua ja lopulta myös yrityksen tulosta. Se on siis enemmän kuin pelkkä käyttöliittymä tai verkkosivusto – se on yrityksen ja asiakkaan välinen suhde digitaalisessa maailmassa.

"Digitaalinen asiakaskokemus antaa yrityksille mahdollisuuden erottua kilpailijoistaan ja luoda ainutlaatuinen brändi-identiteetti verkossa. Hyvä asiakaskokemus voi olla se tekijä, joka saa asiakkaan valitsemaan juuri sinun yrityksesi muiden vaihtoehtojen sijaan."
Jami Kyöstilä hakukoneoptimoinnin konsultti
-Jami Kyöstilä

Miksi hyvä asiakaskokemus on tärkeää?

Digitaalinen maailma on nykyään olennainen osa asiakkaiden arkea, ja siksi hyvä digitaalinen asiakaskokemus on enemmän kuin pelkkä etu – se on välttämättömyys menestyvälle yritykselle. Mutta miksi juuri hyvä digitaalinen asiakaskokemus on niin tärkeää?

Se luo ensivaikutelman yrityksestä

Verkkosivusto tai mobiilisovellus on usein ensimmäinen kosketuspinta yrityksen kanssa, ja siksi sen tulee olla miellyttävä, helppokäyttöinen ja informatiivinen. Positiivinen ensivaikutelma voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, jääkö asiakas tutkimaan lisää yrityksen tarjontaa vai siirtyykö hän kilpailijan luokse. Katso tarkemmin miten voit saada ilmaiset kotisivut yrityksellesi.

Luo luottamusta yritykseen ja sen brändiin

Asiakkaat haluavat tuntea olonsa turvalliseksi ja varmaksi ollessaan tekemisissä yrityksen kanssa digitaalisissa kanavissa. Selkeä ja informatiivinen viestintä, turvalliset maksutavat ja nopea asiakaspalvelu ovat kaikki osa sitä, miten yritys voi rakentaa luottamusta asiakkaidensa keskuudessa.

Tehostaa asiakaspalvelua

Hyvä digitaalinen asiakaskokemus tehostaa asiakaspalvelua ja säästää aikaa ja resursseja sekä asiakkaille että yritykselle itselleen. Nopea ja helppo tapa ottaa yhteyttä asiakaspalveluun, esimerkiksi chatin tai sähköpostin välityksellä, voi auttaa ratkaisemaan asiakkaiden ongelmat nopeasti ja tehokkaasti.

Parantaa asiakasuskollisuutta

Hyvä digitaalinen asiakaskokemus johtaa asiakasuskollisuuteen ja suositteluun. Tyytyväinen asiakas on todennäköisemmin valmis palaamaan uudelleen ostoksille ja suosittelemaan yritystä myös muille. Tämä voi puolestaan johtaa positiiviseen suusuhdemarkkinointiin, joka on yksi tehokkaimmista markkinointikanavista.

Kaiken kaikkiaan hyvä digitaalinen asiakaskokemus on olennainen osa menestyvää yritystä digitaalisessa maailmassa. Se ei ole vain ylimääräinen hieno lisä, vaan välttämätön osa menestyksekästä liiketoimintaa, joka voi auttaa yritystä erottumaan kilpailijoistaan, rakentamaan luottamusta asiakkaiden keskuudessa ja luomaan pitkäaikaisia suhteita asiakkaisiin.

Rakenna helppo, selkeä ja mieleenpainuva kokemus

Google

Google on usein ensimmäinen pysäkki, kun asiakkaat etsivät vastauksia kysymyksiinsä tai ratkaisuja ongelmiinsa. Se toimii porttina valtavaan tietovirtaan, joka tarjoaa vastauksia ja ratkaisuja miljoonille ihmisille päivittäin. Siksi onkin elintärkeää, että yritys varmistaa näkyvyytensä Google-hakutuloksissa vastatakseen asiakkaiden tarpeisiin.

Yrityksen verkkosivuston näkyvyys Google-hakutuloksissa ei tapahdu itsestään. Hakukoneoptimointi on avainasemassa varmistaessaan, että yritys nousee esiin kilpailijoiden joukosta ja tarjoaa asiakkaille relevanttia tietoa. Se on kuin digitaalinen kartta, joka ohjaa asiakkaat oikeaan suuntaan ja varmistaa, että yritys saa ansaitsemansa huomion digitaalisessa maailmassa.

Sosiaalinen media

Sosiaalisessa mediassa yrityksen tulisi tarjota monipuolista ja kiinnostavaa sisältöä, joka herättää asiakkaiden mielenkiinnon ja tarjoaa heille arvoa. Tämä voi olla esimerkiksi informatiivisia blogeja, opetusvideoita tai inspiraatiokuvia. Tavoitteena on tarjota asiakkaille hyödyllistä ja viihdyttävää sisältöä, joka rakentaa positiivista suhdetta brändiin ja innostaa heitä sitoutumaan yritykseen.

Yrityksen tulisi olla aktiivisesti läsnä sosiaalisessa mediassa ja osallistua keskusteluihin asiakkaiden kanssa. Kommenttien ja viestien nopea ja henkilökohtainen vastaaminen luo luottamusta ja osoittaa, että yritys välittää asiakkaidensa mielipiteistä ja tarpeista. Tämä vuorovaikutus asiakkaiden kanssa rakentaa vahvaa asiakassuhdetta ja antaa yritykselle mahdollisuuden kuunnella asiakkaiden palautetta ja reagoida siihen tehokkaasti.

Verkkosivut

Verkkosivuston sisällön tulisi vastata asiakkaiden kysymyksiin ja tarpeisiin. Se voi olla informatiivista tekstiä, tuotekuvauksia, asiakasarvioita tai esimerkiksi käyttöohjeita. Tämän avulla asiakkaat voivat löytää tarvitsemansa tiedon helposti ja nopeasti, mikä parantaa heidän kokemustaan ja lisää luottamusta yritykseen.

Ensivaikutelma on ratkaiseva verkkosivustolla. Selkeä ja houkutteleva etusivu sekä nopea ja helppo navigointi auttavat asiakasta löytämään tarvitsemansa tiedon nopeasti ja vakuuttavat hänet siitä, että yrityksen palvelut vastaavat hänen tarpeisiinsa. Ensivaikutelman ollessa positiivinen, asiakas on todennäköisemmin valmis jatkamaan sivuston tutkimista ja tekemään ostoksia.

Yrityksen tulisi tunnistaa asiakkaan kipupisteet eli ne ongelmat tai tarpeet, jotka asiakkaalla on ja tarjota niihin ratkaisuja. Tämä voi olla esimerkiksi selkeästi esitelty ratkaisu ongelmaan tai houkutteleva tarjous, joka kannustaa asiakasta etenemään asiakaspolulla. Näin varmistetaan, että asiakas löytää tarvitsemansa tiedon ja ohjataan tehokkaasti kohti haluttua toimintaa, kuten tuotteen ostamista tai lisätietojen pyytämistä.

Kokonaisuus

Yrityksen ulkoasu on olennainen osa sen brändiä ja viestintää. Yhdenmukainen ja houkutteleva visuaalinen ilme auttaa erottumaan kilpailijoista ja jättämään mieleenpainuvan vaikutelman asiakkaisiin. Tämä koskee sekä verkkosivustoa että sosiaalisen median kanavia.

Verkkosivuston ulkoasun tulisi heijastaa yrityksen brändiä ja arvoja. Samaa linjaa tulisi jatkaa myös sosiaalisen median kanavissa. Profiilien ulkoasun tulisi olla yhtenäinen ja heijastaa yrityksen brändiä ja visuaalista identiteettiä.

Lisäksi on tärkeää, että yrityksen ulkoasu on responsiivinen ja toimii saumattomasti eri laitteilla, kuten tietokoneilla, tableteilla ja älypuhelimilla.

Kun yritys panostaa yhdenmukaiseen ja mieleenpainuvaan ulkoasuun kaikissa digitaalisissa kanavissaan, se luo vahvan ja yhtenäisen brändi-identiteetin, joka auttaa erottumaan kilpailijoista ja jäämään asiakkaiden mieliin. Tämä puolestaan edistää pitkäaikaista asiakassuhdetta ja lisää yrityksen tunnettuutta ja luottamusta markkinoilla. Tällöin voidaan puhua myös erinomaisesta digitaalisesta asiakaskokemuksesta.

Esimerkkejä toimivasta asiakaskokemuksesta

Otetaan vinkkejä ja luodaan esimerkkejä digitaalisesta asiakaskokemuksesta:

 1. Hakukonemainos:
  • Näet Google-hakutulossivulla mainoksen, joka lupaa ”20% alennuksen ensimmäisestä ostoksesta”.
  • Mainos herättää kiinnostuksen alennusta kohtaan ja lupaa etua ensimmäisestä ostoksesta.
  • Päätät klikata mainosta ja tutustua tarjoukseen lisää.
 2. Sosiaalisen median mainos:
  • Selatessasi Instagramia näet mainoksen, jossa esitellään uutta vaatemallistoa.
  • Mainos herättää kiinnostuksen tyylikkäitä vaatteita kohtaan ja lupaa päivittää vaatekaappiasi.
  • Päätät klikata mainosta ja tutustua lisää mallistoon.
 3. Verkkosivuston ensivaikutelma:
  • Saavut yrityksen verkkosivustolle ja huomaat selkeän ja houkuttelevan etusivun.
  • Tunnet olosi tervetulleeksi ja luottavaiseksi yrityksen ammattimaisen ulkoasun vuoksi.
  • Kaikki on järjestyksessä ja ymmärrät heti, mitä yritys tarjoaa.
 4. Tuotteen tutkiminen:
  • Selaat verkkosivuston valikoimaa ja löydät etsimäsi tuotteen helposti.
  • Verkkosivuston viesti on yhtenäinen ja saat tarvittaessa lisätietoja chatin kautta.
  • Ostoprosessi on sujuva ja sinua ohjataan selkeästi eteenpäin.
 5. Ostaminen:
  • Lisäät tuotteen ostoskoriin ja saat suosituksia samankaltaisista tuotteista.
  • Maksaminen on helppoa ja saat vahvistuksen onnistuneesta ostoksesta.
  • Saat sähköpostiviestin tilauksesi vahvistuksesta ja arviointipyyntöä myöhemmin.
 6. Jälkimarkkinointi:
  • Saat myöhemmin sähköpostitse lisätarjouksia ja alennuskoodeja vastaavista tuotteista.
  • Yritys tarjoaa sinulle lisäarvoa esimerkiksi ilmaisella oppaalla tai uusilla tuotejulkistuksilla.
  • Sinua kannustetaan palaamaan verkkosivustolle tekemään lisää ostoksia henkilökohtaisilla tarjouksilla.
"Yritykset, jotka panostavat digitaaliseen asiakaskokemukseen, näkevät usein positiivisia vaikutuksia liiketoiminnassaan. Tyytyväiset asiakkaat palaavat ostamaan uudelleen, suosittelevat yritystä tuttavilleen ja voivat jopa maksaa korkeampia hintoja laadukkaasta kokemuksesta."
Jami Kyöstilä hakukoneoptimoinnin konsultti
-Jami Kyöstilä

Matka digitaalisen asiakaskokemuksen maailmaan!

Astuessamme digitaalisen asiakaskokemuksen maailmaan, sukellamme syvälle vuorovaikutteiseen ja dynaamiseen ympäristöön, jossa jokainen klikkaus, viesti ja interaktio muokkaa asiakkaiden kokemusta. Tämä ei ole pelkkä matka kohti ostamista, vaan se on tarina siitä, miten yritykset voivat rakentaa suhteita asiakkaisiinsa ymmärtämällä ja vastaamalla heidän tarpeisiinsa ja odotuksiinsa.

Digitaalinen asiakaskokemus avaa oven uusiin mahdollisuuksiin, joissa yritykset voivat tarjota räätälöityä sisältöä ja palveluita asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tämä ei ole pelkästään myynninedistämistä, vaan se on mahdollisuus rakentaa merkityksellisiä ja kestäviä suhteita asiakkaisiin tarjoamalla heille arvoa ja ratkaisuja heidän arkipäiväisiin haasteisiinsa.

Digitaalinen maailma tarjoaa meille välineitä ja alustoja, jotka voivat muuttaa tapaa, jolla yritykset ja asiakkaat kommunikoivat keskenään. Se on tilaisuus luoda yhteisöjä ja verkostoja, jotka jakavat tietoa, kokemuksia ja ideoita keskenään. Tämä vuorovaikutteinen ekosysteemi mahdollistaa reaaliaikaisen palautteen ja keskustelun, joka auttaa yrityksiä ymmärtämään paremmin asiakkaidensa tarpeita ja odotuksia.

Scroll to Top