PageRank

Mikä on PageRank ja miksi se on tärkeä mittari?

Tervetuloa tutustumaan maailman digitaalisen näkyvyyden syvimpään salaisuuteen: Google PageRankiin ja sen vaikutukseen verkkosivustojen menestykselle. Jaan innoissani kanssasi tietoa tästä aiheesta, joka on yksi keskeisimmistä tekijöistä hakukoneoptimoinnissa ja verkkostrategiassa ylipäätään.

Google PageRank on kuin virtuaalinen kruununjalokivi, joka loistaa verkkosivustosi tiellä Googlen hakutuloksissa. Se ei ole vain numero, vaan se on digitaalinen arvosana, joka kertoo sivustosi arvosta ja merkityksestä käyttäjille. Korkea PageRank tarkoittaa parempaa näkyvyyttä, enemmän liikennettä ja lopulta enemmän liiketoimintaa verkossa.

Tässä artikkelissa tarkastelemme syvemmin, miksi PageRank on niin tärkeää, miten se vaikuttaa sivuston näkyvyyteen Googlessa ja mitkä tekijät vaikuttavat sen muodostumiseen. Valotamme PageRankin saloja ja tarjoamme käytännön vinkkejä sen parantamiseen, jotta voit viedä verkkosivustosi uudelle menestyksen tasolle.

Miksi PageRank vaikuttaa sivuston näkyvyyteen Googlessa?

PageRank on kuin valokeila, joka valaisee verkkosivustosi tien Googlen valtameressä. Se vaikuttaa suoraan sivuston näkyvyyteen hakutuloksissa, ja tässä on miksi:

PageRank toimii kuin luottoluokitus Googlelle. Mitä korkeampi PageRank, sitä enemmän Google arvostaa sivustosi sisältöä ja merkitystä tietyille hakusanoille. Kun käyttäjä tekee haun, Google pyrkii tarjoamaan heille parhaiten vastaavat ja luotettavimmat sivustot ensimmäisinä tuloksina. Korkea PageRank antaa siis signaalin Googlelle siitä, että sivustosi on luotettava ja arvokas käyttäjille.

Toiseksi PageRank vaikuttaa suoraan siihen, miten hyvin sivustosi sijoittuu hakutuloksissa. Google käyttää satoja erilaisia tekijöitä arvioidessaan sivustojen merkitystä ja sijoittumista hakutuloksissa, mutta PageRank on yksi keskeisimmistä. Sivustot, joilla on korkea PageRank, nousevat usein korkeammalle hakutuloksissa ja saavat siten enemmän näkyvyyttä ja klikkauksia.

PageRankilla on myös epäsuoria vaikutuksia sivuston näkyvyyteen. Korkea PageRank houkuttelee enemmän linkkejä ja jakamista muilta verkkosivustoilta, mikä puolestaan lisää sivustosi tunnettuutta ja näkyvyyttä verkossa. Lisäksi se voi parantaa sivustosi mainetta ja luotettavuutta käyttäjien silmissä, mikä johtaa parempaan kävijäliikenteeseen ja konversioihin.

Kaiken kaikkiaan PageRank ei ole pelkkä numero, vaan se on avain verkkosivustosi menestykseen Googlen hakutuloksissa. Panostamalla laadukkaaseen sisältöön, laadukkaisiin linkkeihin ja käyttäjäkokemukseen voit parantaa PageRankia ja varmistaa, että sivustosi saa ansaitsemansa näkyvyyden verkossa.

Google PageRank vaikuttavat tekijät

Google PageRankiin vaikuttaa monia tekijöitä, jotka yhdessä muodostavat kokonaiskuvan sivuston merkityksestä ja arvosta. Tässä muutamia keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat PageRankiin:

  1. Laadukas sisältö: Sisällön laatu on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat PageRankiin. Laadukas, informatiivinen ja ainutlaatuinen sisältö houkuttelee käyttäjiä ja muita sivustoja linkittämään siihen, mikä puolestaan lisää sivuston arvoa Googlelle.
  2. Linkkien laatu ja määrä: Linkkien laatu ja määrä ovat merkittäviä PageRankin kannalta. Korkean arvon sivustojen linkit, erityisesti sellaiset, jotka liittyvät sivustosi aiheeseen, parantavat PageRankia enemmän kuin matalan arvon tai ei-relevantit linkit.
  3. Sivuston ikä: Vanhemmat sivustot saattavat saada hieman etulyöntiaseman PageRankissa verrattuna uusiin sivustoihin. Tämä johtuu siitä, että vanhemmilla sivustoilla on yleensä enemmän historiaa ja vakiintunutta luottamusta Googlen silmissä.
  4. Sivuston nopeus ja käyttäjäkokemus: Google arvostaa sivustoja, jotka tarjoavat nopean latausajan ja hyvän käyttäjäkokemuksen. Hitaat tai huonosti optimoidut sivustot voivat kärsiä PageRankin alenemisesta.
  5. Mobiilioptimointi: Koska yhä useammat käyttäjät selaa Internetiä mobiililaitteilla, Google arvostaa sivustoja, jotka ovat optimoituja mobiilikäyttöön. Mobiiliystävällinen sivusto voi saada paremman PageRankin kuin sivusto, joka ei ole optimoitu mobiilikäyttöön.
  6. Tekniset tekijät: Oikein optimoitu HTML-koodi ja muut tekniset tekijät vaikuttavat myös PageRankiin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Google PageRankiin vaikuttaa monimutkainen joukko tekijöitä, jotka kaikki pyrkivät arvioimaan sivuston arvoa ja merkitystä käyttäjille. Panostamalla laadukkaaseen sisältöön, laadukkaisiin linkkeihin, hyvään käyttäjäkokemukseen ja muihin keskeisiin tekijöihin voit parantaa sivustosi PageRankia ja saavuttaa paremman näkyvyyden Googlen hakutuloksissa.

Kuinka PageRank on muuttunut vuosien aikana?

Entisen Google-työntekijän mukaan alkuperäistä PageRank-algoritmia ei ole käytetty vuoden 2006 jälkeen. Tämä alkuperäinen algoritmi korvattiin uudella, vähemmän resursseja vaativalla algoritmilla, joka saavuttaa suunnilleen samanlaiset tulokset, mutta on huomattavasti nopeampi laskemaan.

Tämä uusi algoritmi, jota raportoidaan työkalupalkissa numerona ja jota Google väittää PageRankiksi, on teknisesti ottaen erilainen kuin alkuperäinen, mutta se palvelee samanlaista tarkoitusta. Molemmat algoritmit ovat O(N log N), mutta uudessa algoritmissa on pienempi vakio log N -tekijässä, mikä tekee siitä tehokkaamman erityisesti, kun web kasvoi valtavasti 2000-luvun alkupuolella.

Google on myös muuttanut sitä, miten se arvioi linkkien arvoa. Sen sijaan, että kaikki linkit jaettaisiin tasaisesti, jotkut linkit arvostetaan enemmän kuin toiset. Tämä johtuu siitä, että Google käyttää nyt järkevämmän selaajan mallia, mikä tarkoittaa, että todennäköisesti klikattavat linkit saavat enemmän painoarvoa.

Tämä tarkoittaa, että jotkut linkit vaikuttavat enemmän sivuston arvoon Googlelle. Huomiotta jätettävät linkit ovat:

  • Nofollow-, UGC- ja sponsored-attribuutit.
  • Googlen Penguin-algoritmi.
  • Disavow-työkalu.
  • Link Spam -päivitykset.

Google ei myöskään laske minkään linkin arvoa sivuilla, jotka on estetty robots.txt-tiedostolla. Se ei pysty ryömimään näitä sivuja nähdäkseen mitään linkkejä. Tämä järjestelmä todennäköisesti oli käytössä alusta asti.

Voiko Google PageRankin tarkistaa jostain?

Valitettavasti tällä hetkellä ei ole keinoa tarkistaa Google PageRankia suoraan.

URL Rating (UR) on hyvä korvaava mittari PageRankille, koska sillä on paljon yhteistä PageRankin kaavan kanssa. Se näyttää sivun linkkiprofiilin vahvuuden 100 pisteen asteikolla. Mitä suurempi luku, sitä vahvempi linkkiprofiili. URL ratingin pääset katsomaan Ahrefsin työkaluilla, johon pystyt myös luomaan ilmaisen profiilin.

Sekä PageRank että UR ottavat huomioon sekä sisäiset että ulkoiset linkit laskiessaan pisteytystä. Monet muut alan vahvuusmittarit jättävät sisäiset linkit kokonaan huomioimatta. Väittäisin, että linkkien rakentajien tulisi kiinnittää enemmän huomiota UR:iin kuin mittareihin kuten DR, joka ottaa huomioon vain toisten sivustojen linkit.

Toisaalta UR ei ole täysin samanlainen. Se jättää huomiotta tiettyjen linkkien arvon eikä laske nofollow-linkkejä. Emme tiedä tarkalleen, mitkä linkit Google jättää huomiotta, emmekä tiedä, mitä linkkejä käyttäjät ovat kieltäneet, mikä vaikuttaa Google PageRankin laskentaan.

Joten neuvoni on käyttää sitä, mutta tiedostaa, että se ei ehkä ole täsmälleen samanlainen kuin Googlen järjestelmä.

Yhteenveto

Kun tarkastellaan PageRankin kehitystä ja sen nykytilannetta, on selvää, että muutokset ovat olleet merkittäviä. Vaikka alkuperäistä PageRank-algoritmia ei enää käytetä, URL Rating (UR) on noussut esiin hyvänä vaihtoehtona PageRankille. UR tarjoaa kattavan kuvan sivun linkkiprofiilin vahvuudesta, ja se on laskettu samankaltaisten periaatteiden mukaan kuin alkuperäinen PageRank.

On tärkeää ymmärtää, että vaikka UR ja PageRank ottavat huomioon sekä sisäiset että ulkoiset linkit, ne eivät ole täysin samanlaisia. UR ei esimerkiksi huomioi joitain linkkejä ja jättää pois nofollow-linkit. Tämä saattaa vaikuttaa lopputulokseen ja eroaa siitä, mitä Google huomioi omassa PageRank-laskennassaan.

Yksi mielenkiintoinen huomio on myös se, että kun aiemmin PageRankin laskennassa tärkeintä oli ulkoisten linkkien määrä ja laatu, nykyään myös sisäiset linkit ovat saaneet enemmän merkitystä. Tämä korostaa sisäisen linkkirakenteen tärkeyttä ja rohkaisee sivuston omistajia kiinnittämään enemmän huomiota siihen.

Yhteenvetona voimme todeta, että vaikka PageRankin laskentatapa on muuttunut ajan myötä, sen perusperiaatteet ovat edelleen olennaisia verkkosivustojen näkyvyyden ja linkkiprofiilin kannalta. On tärkeää tarkastella erilaisia mittareita ja ottaa huomioon sekä ulkoiset että sisäiset linkit saadakseen kokonaisvaltaisen kuvan sivuston vahvuudesta ja parantamismahdollisuuksista.

Scroll to Top